.  

Toen het gesprek voorbij was, was ik inmiddels in het stadscentrum aangekomen en parkeerde ik bij de plaatselijk boekenwinkel. Geactiveerd door het enthousiasme van Dolf liep ik min of meer onbewust de winkel in om het boek eens te bekijken. Ik dacht een dikke pil aan te treffen zoals het meesterwerk van Stephen R.Cofey, "De 7 eigenschappen van effectief leiderschap", met zijn 336 bladzijden zware kost. Niets was minder waar, het was een bescheiden pocket uitgave voor in de achterzak. Dat was al de eerste meevaller.

Het boek had, naast de hoofdtitel ‘Macht aan de aardige mens” zelfs 2 ondertitels mee gekregen; Het einde van de grote bek én Shortcuts naar overtuigingskracht en dat alles voor de vriendelijke prijs van € 12,95. Toe maar.

 

Als eerste leert de schrijfster ons iets over de vermeende mythe “je hebt het of je hebt het niet”. Ze heeft een geheel andere visie op dit thema die neerkomt op het zich bewust zijn en verder bekwamen in 3 stijlen: Autoriteit, Vriend en Voorbeeld. Charisma kun je leren en dus ook vergroten. Verderop wordt uitleg gegeven hoe het werkt om “onweerstaanbaar” te worden. Het kennen van de verwachtingen van de ander speelt hier een cruciale rol, waarbij het beheersen van de situatie en rustig zijn en blijven, essentiële eigenschappen zijn. Ben je verder bewust van de rol die gevraagd wordt én het gedrag dat  jezelf laat zíen. 

De kern van het boek bestaat uit het krijgen van inzicht in de 3 genoemde stijlen en vooral de balans hiertussen zien te vinden.

 

  • Zo kan Autoriteit je helpen om serieus genomen te worden en zullen anderen jouw besluiten sneller overnemen. Téveel Autoriteit kan voor afstandelijkheid zorgen waardoor mensen uit voorzichtigheid niet meer open zijn uit angst voor dom te worden aangemerkt. Tevens wordt iemand met veel kennis/autoriteit inwisselbaar, omdat het over kennis gaat en niet meer over jou als mens.
  • Bij de tweede stijl gaat het over Vriend zijn. Je hebt een grote gunfactor omdat je het als vriend goed voor hebt met jouw mensen. De mensen zullen open zijn en je vertrouwen.  De keerzijde is als je téveel Vriend bent, in rap tempo je autoriteit verloren gaat en je als minder cool wordt ervaren, waarbij het verwachtingspatroon ook nog eens daalt.
  • De derde stijl is Voorbeeld zijn. Je wordt als bijzonder ervaren, je valt op en wordt herinnerd. Dit vergroot je marktwaarde waardoor je prijs omhoog kan. Om een voorbeeld te zijn, vertoon je vaker afwijkend gedrag. Waar je wel lef voor moet hebben. Téveel Voorbeeld zijn kan er toe leiden dat mensen zich van jou gaan vervreemden en je als arrogant gaan ervaren.

 

De conclusie uit het boek is: dat je op het juiste moment in de juiste situatie de  juiste mix van de 3 stijlen moet toepassen. Een rustige en een ontspannen houding zijn belangrijk en gepaste humor, zelfspot en relativeringsvermogen kunnen je hierin helpen. 

 

Al met al een leuk en compact boek, waarin zinvolle tips bij elkaar zijn gebracht. Het is goed om deze kennis tot je te nemen en je bewust te zijn wat jouw gedrag kan oproepen bij anderen. Zorg ervoor dat je antenne van “omgevingssensitiviteit” ook daadwerkelijk aan staat. Niet altijd het sterkste punt van ons Nederlanders met onze V.O.C. mentaliteit. 

We zijn vaak overtuigd dat we ons best doen en een juiste koers varen. Maar het is goed het eigen gedrag eens te spiegelen aan de inhoud van dit boek. Ik vond het verfrissend om dit te lezen en heb er in ieder geval mijn voordeel mee opgedaan. Ik heb mijn investering van € 12,95 alweer ruimschoots terugverdiend. 

 

En dit dankzij het luidruchtige euforische interview van Dolf Janssen op die willekeurige zaterdagmorgen. Waar een autoritje toch al niet goed voor kan zijn. 


Mocht je geïnteresseerd zijn kijk dan vooral of je het boek bij een lokale boekenwinkel kan krijgen!


Marcel van Bergen - 20/01/21